Nevresim İçin Hangi Kumaş Tercih Edilir?

Nevresim İçin Hangi Kumaş Tercih Edilir?

Nevresim İçin Hangi Kumaş Tercih Edilir?

Uyuduğumuz uykunun kalitesi günümüzün iyi ve enerjik geçmesini sağlar. Doğru nevresim kumaşı seçmek, dinlendirici ve rahat bir uyku için önemli etkenlerden biridir. Nevresim dediğimizde hemen gözümüzün önüne rengarenk kumaşlar, farklı desenler gelmektedir. Kimileri sade bir nevresim takımı tercih ederken kimilerimiz ise rengarenk desenli bir nevresim takımı tercih ederiz. Desenler elbette önemlidir. Odamızda yakaladığımız uyum bizleri mutlu hissettirir. Diğer önemli nokta ise kullandığımız nevresimlerin konforlu olmasıdır.


Pamuklu Nevresim Kumaşı

Pamuklu kumaşlar nevresim takımlarında en çok tercih edilen kumaşlardandır. Doğal pamuktan üretilmiş olan bu kumaşlar rahat bir uyku için favorilerdendir. İnsan sağlığına zararlı herhangi bir madde içermez. Pamuklu kumaşlarda hava geçirgenliği özelliği vardır. Bu nedenle hem kış aylarında hem de yaz aylarında kullanılması uygundur. Dokuması sık ve ipliği ince olduğundan kumaş yumuşaktır. Nevresim takımları kategorisindeki ürünlerde görebileceğimiz pamuklu kumaşlar, 1 santimetrekare alanda 57 tel sıklığı olacak şekilde dokunur. Yıkama talimatlarına göre yıkandığında, kumaş renkleri uzun süre canlılığını korumaktadır. Terletmeden kullanılabilecek bu nevresim takımlarının tek kötü özelliği fazla kırışabilir bir yapıda olmasıdır. Tabi ki uyuduğumuz alandaki konforumuz bizler için önemlidir. Ama ev hanımlarının dikkat ettiği diğer nokta ise kullanımının ve temizliğinin önemidir.

Saten Nevresim Kumaşı

Saten kumaş diğer kumaş türlerine göre daha parlak, daha narindir. Saten kumaşın kendine has akıcı bir yapısı vardır. Saten kumaşlar, çok ince iplikten 1 santimetrekare alanda 80 – 120 tel arasında iplik bulunacak şekilde üretilir. Bu incelik de kumaşa yumuşak bir doku katar. İnce ipliğin kullanılması ve dokuma sıklığının fazla olmasından dolayı kumaş maliyeti yükselmektedir. Bu nedenle saten kumaş diğer kumaşlara oranla biraz daha maliyetli olacaktır. Saten nevresim takımlarının sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Diğer kumaşlara göre biraz daha serin tutma özelliği bulunması sebebiyle daha çok yaz aylarında tercih edilir. Kaygan bir yapısı olan, kullanmayı zorlaştıran, parlak kumaştan üretilmiş olanlarına ipek saten, aynı dokuma sıklığında %100 pamuktan üretilmiş olanlarına da pamuk saten adı verilir. İpek saten kumaşlar, çok hızlı kırıştığı için ipek saten nevresim takımlarını ütüleyerek kullanmak uygun olacaktır. Pamuk saten kumaşlar ise ütü istemeyen, terlemeyi önleyen, parlak, narin dokusuyla en kullanışlı ve en çok tercih edilen nevresim kumaş türü olarak bilinmektedir.

Polyester Nevresim Kumaşı

Polyester kumaş, kaygan ve parlak bir yapıya sahiptir. Yumuşak bir kumaş olmasına rağmen sentetik olması ile bilinir. Genellikle %50 polyester %50 pamuktan üretilen nevresim takımları çoğunluktadır. Polyester kumaştan üretilen nevresim takımlarının fiyatları, diğer kumaş türleriyle üretilen nevresim takımlarına göre oldukça düşüktür. Fazla kırışmadığı için nevresim takımlarında tercih edilmektedir. Sentetik olan bu kumaş nevresim takımları için çok sağlıklı bir kumaş değildir.

Bambu Nevresim Kumaşı

Bambu kumaş ise hakiki bambudan üretilir. Bambu kumaş nevresim takımı kullanmak isteyenler için maliyet biraz daha artacaktır. Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bu kumaşlar, yumuşak doku ve hava geçirme özelliklerine de sahiptir. Bambu kumaş, diğer kumaşlardan pahalı olduğu için fazla tercih edilmez. Tercih edilen kumaşın maliyeti ev hanımları için belirleyici faktörlerdendir. Bambu kumaş ve saten kumaş daha maliyetli olduğu için fazla tercih edilmeyebilir. Ama yumuşak dokuları sebebiyle de tercih eden insanlar vardır.

Nevresim takımlarında iplik sayısı, kumaşın daha dayanıklı ve yumuşak olmasını sağlar. Pamuk saten ve bambu kumaştan üretilen nevresim takımları, yaz aylarında daha rahat kullanım imkanı vermektedir. Gösterişli olmasına rağmen, kaygan ve narin yapısı ile kullanım zorluğu yaşattığından, ipek saten nevresim takımları çok tercih edilmemektedir. Yaz ayları için ince ve nemi emen kumaşlardan üretilen nevresim kumaşları daha çok tercih edilmektedir. Pamuk kumaşlar, yüksek ısıda yıkandığında çekme özelliği gösterir. Ayrıca yüksek ısı, kumaşın yıpranmasına da sebep olmaktadır. Genel olarak ideal yıkama sıcaklığı 40 derecedir. Kumaşın veya nevresimin üzerindeki yıkama talimatlarına uyulması gerekmektedir. Böylece daha uzun süreli kullanım sağlanır. Nevresim takımının moda renklerde olmasından ziyade, renklerinin solmayacak şekilde kaliteli malzemeden üretilmiş olması gerekmektedir. Sürekli kullanılacak nevresim takımları için kolaylıkla temizlenebilir renkler tercih edilmelidir. Aşırı çiçekli ve yazılı desenlerden uzak durulması yerinde olacaktır. Nevresim takımı için kumaş alırken yastık ve yorgan ölçüleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Nevresim takımının çarşafının lastikli olması büyük bir avantajdır. Lastikli çarşafın yatakta toplanma yapmaması ve kaymaması, kullanım açısından büyük kolaylık sağlamaktadır.

Her mevsim insanlar farklı kumaşlar tercih etmektedir. Kış aylarında daha çok çizgili veya kareli kumaşlar ve doğal renklerde desenler tercih edilir. Sıcak yaz günlerinde ise daha açık renkli ve eğlenceli desenleri bulunan kumaşlar ön plandadır. Klasik olanlar ise puantiyeli veya çiçekli desenlerdeki kumaşlardan yapılmış nevresimlerdir. Özellikle yaz mevsiminin vazgeçilmez nevresimleri için mavi, beyaz ve kırmızı tonlardaki kumaşlar tercih edilir. Renklerin enerjik dünyası mutlu uykunun anahtarı olacaktır. İlkbahar ve yaz aylarında tazeliği ve mutluluğu çağrıştıran her şey heyecan verir. Beyazdan beje, turkuazdan mora kadar her rengin verdiği enerji ayrıdır. Sonbaharda sıcak renklerdeki kumaşlar ön plana çıkar. Kışın ise daha derin renkleri olan nevresim kumaşları göze çarpar. Kış aylarında kırmızının koyu renklerine veya parlak gri tonlarına sarılarak uyumak sıcacık bir atmosfer oluşturur. Doğru tercih rahat bir uyku demek. Bu da oldukça mutlu geçen bir gün demek. Kumaşların özelliklerinden ve kullanımlarından bahsettik. Bunlardan yola çıkarak doğru tercihi yapmak sizlere kaldı. Doğru tercih için Balıklı Sümer’ e gelin hem hesaplı hem de mutlu günlerinize hazırlık yapın.