Masa Örtüsü İçin Hangi Kumaştan Ne Kadar Almalıyım?

Masa Örtüsü İçin Hangi Kumaştan Ne Kadar Almalıyım?

Masa Örtüsü İçin Hangi Kumaştan Ne Kadar Almalıyım?

Yemek masaları evimizin önemli parçalarından biridir. Evimizin dekorasyonunda en çok kullandığımız evimizin atmosferini şekillendiren parçalardan biridir masa örtüleri. Masa örtüsü seçiminde hangi kumaşı seçeceğiniz konusunda işinize yarayacağını düşündüğüm bilgiler paylaşmak istiyorum. Öncelikle masa örtülerinde hangi kumaşlar kullanılıyor ona bakalım sonra sırayla bu kumaşlar hakkında konuşalım. Pamuklu kumaşlar, polyester/ viskon karışımlı kumaşlar, keten kumaşlar, ipek masa örtüsü kumaşları, yünlü kumaşlar, saten masa örtüsü kumaşları.


Masa Örtüsü İçin Kumaşlar

Pamuklu masa örtüsü kumaşları en dayanıklı olanlardır. Fakat çabuk kırışır. Esnek özelliğe sahiptirler. Elde yıkanabilir fakat sıcak suda yıkandığında çekerler. Pamuklu masa örtülerinizi nemliyken ütülemeye çalışın. Çünkü nemliyken ütü yaparsınız kırışıklığını daha çabuk açabilirsiniz. Fakat kuruduğunda ütü yapmak zorunda kalırsanız sıcak buharlı ütü kullanmalısınız. Masa örtünüzde baskılı ve boyalı ise tek başına yıkanmalıdır. Masa örtünüze katkılı sıvılardan kaynaklanan herhangi bir leke mevcutsa vakit kaybetmeden soğuk su ile müdahale etmelisiniz. Pamuklu masa örtülerimiz için söyleyeceklerimiz bu kadar. Polyester ve viskon karışımı kumaşlardan üretilen masa örtülerin özelliklerine, avantaj ve dezavantajlarına geçelim isterseniz. Polyester kumaş sentetik olup kimyasal prosesler sonucu üretilir. Viskon ise kağıt hamurundan elde edilir. Yani ham maddesi doğadan olup yine polyester gibi kimyasal işlemler sonucu üretilir. Hem polyester hem de viskon pamuk kumaşlar kadar yüksek ısıya dayanamazlar. Leke tutma özellikleri düşük olduğu için masa örtüsü kumaşlarında rağbet görmektedir. Yıkanma sonrası çok fazla kırışma yapmadıkları için ütü istemezler. Fakat ütülemek isterseniz olabildiğince düşük ısıda ütülemelisiniz. Çok fazla leke tutmaması büyük bir avantajdır. Yine bu kumaşların ütü istememesi de tercih edilmesinin başlıca nedenlerinden olmaktadır.

Masa örtüsü tercihinde diğer kumaş türü keten kumaştır. Pamuktan daha dayanıklı kumaş olma özelliğine sahiptir. Keten kumaşlar parlak liflerden üretildiği için masa örtülerinizi pamuk masa örtülerinden daha canlı gösterirler. Keten masa örtüleri çabuk kirlenmez. Bununda en büyük nedeni, kumaş yüzeyinin pürüzsüz ve tüysüz olmasıdır. Masa üzerinde yemek yenildiği için kirlenmemesi ya da kir tutmaması önemli bir detaydır. Pamuk kumaşlar gibi çabuk kırışma özelliğine sahiptir. Fakat pamuk kumaşlar kadar zor ütülenmez. Keten kumaşlar yüksek sıcaklıkta yıkandığında çekebilir. Bu yüzden çok yüksek sıcaklıkta yıkanması tavsiye edilmez. Daha çok elde yıkamanız tavsiye edilir. Fakat makinede yıkamayı tercih ederseniz 30 derecede yıkamalısınız. İpek masa örtüsü kumaşları ise en yumuşak ve en ince liflerden üretilirler. İpek masa örtüsü kumaşlarının en önemli özellikleri parlak, yumuşak ve esnek olmalarıdır. Diğer kumaşlardan üretilen masa örtülerine göre daha şık bir görünümü vardır. Bu da evinizin dekorasyonunda belirleyici olacaktır. Leke tutma özellikleri yüksektir ve çabuk kırışır. Bu kumaşın çamaşır makinesinde yıkanması tavsiye edilmez. Ilık suda elde yıkamalısınız ve elinizde hafif sıkma işlemi yapmalısınız. Bu özelliği masa örtüsünde biraz can sıkıyor doğrusu. Çünkü masa örtüleri sıklıkla kirlenen eşyalardır ve elde yıkamakla da baş edemezsiniz. İpek masa örtüsü kullanmak istiyorsanız makinenizde santrifüj işlemi yaptırmadan 30 derecede yıkamalı ve ılık ısıda buharsız ütülemelisiniz. Yünlü masa örtüsü kumaşının en önemli özelliği keçeleşmeye müsait olmasıdır. Masa örtülerinde en az tercih edilen kumaş türüdür. Yıkama tavsiye edilmez. Bu da tabi ki az talep görmesinin başlıca nedenlerindendir. Kesinlikle kuru temizleme yapılmalıdır. Yıkama işlemi yaptığınız takdirde asarak kurutmayınız. Saten masa örtüsü kumaşları % 100 pamuktan ve ince penye liflerinden üretilir. İpekli masa örtüsü kumaşları gibi yumuşak bir dokusu vardır. Çabuk kırışır ve ılık ısıda ütülenmelidir. Günlük hayatta masa örtülerinde çok fazla tercih edilmezler. Genellikle düğünlerde ve lüks restoranlarda tercih edilir.

İlk amacı masayı korumak olan bu örtüler zaman içerisinde neredeyse her evde kullanılan dekorasyon parçalarına dönüşmüştür. Mutfağınızı ya da yemek odanızı dekore ederken büyük aksesuarların yanında küçük detaylara da önem verilmelidir. Nerede olursa olsun iyi tasarlanmış bir yemek masası evinize zarafet katmanıza yardımcı olur. Masa örtüsü kumaşınızı seçerken ne amaçla kullanacağınızı belirlemek önemlidir. Aile arasında yemek yenilecekse daha günlük ve hareketli kumaşlar tercih edilebilir. Fakat misafirleriniz geldiğinde ise üzerine farklı örtülerle ve daha sofistike bir görüntü elde edebilmeniz için daha sade masa örtüsü kumaş modellerini kullanmanız tavsiye edilir. Başta bu küçük detaylara dikkat edilmezse geri kalan dekorasyonunuzla uyumsuzluk yaşanabilir evinize yansıttığınız stilinizi bozabilir. Masa örtüsü kumaş fiyatları ise masanızın büyüklüğüne ve şekline göre alacağınız kumaş boyutuna göre değişkenlik gösterebilir. Masa örtüsü kumaşı hijyen açısından kullanıldıktan sonra yıkanması gereken bir ürün olduğu için kalitesiz ürünlerden kaçınmalısınız. Masa örtüleri dediğimiz gibi hem masanın çizilmesini önlemek için hem de şık bir görüntü yakalamak için kullanılır.

Masa Örtüsü İçin Ne Kadar Kumaş Almalıyım?

Masa örtüsü için farklı kumaşları tercih edebilirsiniz. Ama masanız için örtü alacağınız zaman masanızın ölçüleri mutlaka aklınızda olmalı. Çünkü her masa aynı ölçülerde yapılmıyor. Evinizin ve salonunuzun büyüklüğüne göre aldığınızın masanın boyutu önemlidir. Genel masa ölçüleri standartlarında örtü alabilmeniz için kumaş ölçüleri aşağıda bulunmaktadır. Ama tabi ki her masaya bu ölçüler uyumlu olmayabilir. Bu yüzden alırken bu detayları bilmenizde fayda olacaktır. Eve gittiğimizde örtü eğer masamıza uymazsa oldukça üzülürüz.

6 kişilik masa örtüsü için kumaş uzunluğu; 2 metre, 8 kişilik masa örtüsü için kumaş; 2.50 metre ve 12 kişilik masa örtüsü için kumaş;3 metre ölçüleri kullanılır. Birbirinden zevkli masa örtüsü kumaş çeşitlerine ulaşmak ve ölçülerine karar vermek için Hepsievinize Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.