Dijital Baskılı Kumaşlar Nerede Kullanılır?

Dijital Baskılı Kumaşlar Nerede Kullanılır?

Dijital Baskılı Kumaşlar Nerede Kullanılır?

Son yıllarda çokça tercih edilen dijital baskı kumaşları bilgisayar üzerinde ayarlanan ve istenilen her deseni birebir düz bir kumaşa aktarabildiğimiz bir kumaştır. Tekstil dünyasında artık önemli bir yer kaplamaktadır. Çünkü hem giyim hem de kumaşlarda seçenekler sonsuzdur. Dijital baskılı kumaşlarda her renk tonunun görülebilir, yüksek çözünürlüklüdür ve uzun soluklu kullanılabilen kumaş türüdür. Emprime baskı kumaşı ile arasında farklar vardır. En büyük fark emprime baskısının kumaşı tabaka gibi kaplayarak hava geçirgenliğini azaltmasıdır ama dijital baskı kumaşlarında kullanılan organik boyalar sayesinde kumaşın hava alması sağlanmaktadır. Günümüzde kendimizi düşündüğümüzün yanı sıra doğamızı da düşünmemiz gerektiği için dijital baskı kumaş çeşitlerinin kullanım süresince ekolojik dengeyi bozmadığını unutmamakta fayda var. Uzun vadede ekonomik olması ve beklenileni fazlasıyla karşılaması nedeniyle en çok tercih edilen baskı türü olmaya ilerlemektedir.


Dijital baskı kumaş, dekoratif döşemelik kumaşlar olarak kullanılmaktadır. Evinizde ya da ofisinizde kullanabileceğiniz her zevke uyan dijital baskı kumaş modelleri bulunmaktadır. Perdelik ve döşemelik olarak kullanımda ilk sırada yer almaktadır. Bunların yanı sıra mobilya kaplama, mobilya döşeme, ofis ve büro mobilyaları döşeme kumaşı olarak kullanılabilir. İstek doğrultusunda Amerikan servis, runner, kırlent, minder gibi daha küçük ve dekoratif alanlarda kullanılabilir. Evinizin dekorasyonunda yaptığınız küçük dokunuşlar büyük farklılıklar yaratabilir ve bu dokunuşlar hem evinizin güzel görünmesine hem de sizin baktığınızda kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.

Pop-art kumaş olarak da isimlendirilen kumaş türünün, geometrik desenli, çiçek desenli, oyuncak desenli, etnik desenli ve daha birçok desen seçeneği bulunmaktadır. Kullanacak kişinin tarzına göre ya da yeni tarzlar denemek isteyenlere göre binlerce seçenek vardır. Kumaşın boyutunu kendiniz ayarladığınız için farklı tarzları küçük alanlarda deneyerek beğenip beğenmediğinize karar verebilirsiniz. Beğenirseniz evinizde bu kumaşlara daha çok yer verebilirsiniz. Yılın farklı zamanları değiştirebileceğiniz küçük dekoratif parçalar için de kullanabilirsiniz. Yazın daha çok yeşil renklerdeki ve çiçekli kumaşları tercih ederken sonbaharda kurumuş yaprakların olduğu bir baskıyı tercih edilebilir. Bunların yanı sıra genç odaları ya da bebek odaları için de onların ilgi alanlarına göre dijital baskı kumaş modelleri mevcuttur.

Pamuk, ipek, suni ipek, pamuk/polyester karışımı kumaşlar ve çeşitli ağırlıklardaki bazı polyesterler gibi çok geniş aralıktaki kumaş cinsleri üzerine baskı yapılabilmesini sağlıyor. Kumaş üzerine ön işlem gerekmiyor ve dolayısıyla kumaşlar açık piyasadan temin edilebiliyor.

Neden Dijital Baskı Kumaş Tercih Edebiliriz?

Dijital baskı kumaş sizi, hem kullanım alanı hem de model seçiminde kısıtlamayan bir kumaş türüdür. Yaşam alanlarınıza renk ve desen katmak için ideal ve sağlıklı bir kumaştır. Hem yetişkinlerde hem de bebekler için kullanımı uygundur. Çocuk odalarında gelişimine yardımcı desenler seçebilirsiniz ve bunlara ek olarak kumaştan oyun çadırı gibi yaratıcı alanlar yapmak için ya da beşiklerine korumalık olarak kullanabilirsiniz. Mobilya döşemeleri için kullanıldığında çok fonksiyoneldir. Çünkü leke tutma özelliği yoktur ve renklerin solması ya da renk atması gibi bir durumla karşılaşılmaz. Yüzde yüz organik olmasından dolayı soft bir dokunuşu vardır. Bu nedenlerle koltuk döşemelerinde özellikle tercih edilmektedir. Evinizdeki koltuğunuzu farklı görmek istediğinizde ya da zevkinize artık uymadığını fark ettiğinizde dijital baskı koltuk döşemeleri tercih edilebilir.

Günümüzde dijital baskı kumaşların tercih edilmesinde ve üretilmesinde birçok avantajlar bulunmakta, özellikle üretimi sırasında harcanan zaman, normal eskisi gibi kumaş üretim tekniklerinde harcanan zamanın neredeyse yarısı kadar bir zaman tutmakta. Elde edilen desenler ve renklerin uygulanması sırasında yapılan işlemler, son teknoloji ürünü makineler sayesinde oldukça kolay ve otomasyonlu bir şekilde olmaktadır. Yine zamanın trendi desenleri ve renkleri belirleyip bunların hazırlanması için harcanan zaman ve işçilik çok düşük düzeyde olabilmektedir.

Dijital Baskı Kumaşlarının Temizliğini Nasıl Sağlarız?

Leke tutmaz özelliği sayesinde sık yıkamaya ihtiyaç olmayacaktır fakat gerektiği durumlarda çamaşır makinesinde yıkanabilir. Renkli deterjan kullanılmalıdır ve 30° de yıkanmalıdır. Leke çıkarıcı veya optik deterjan kullanmamaya özen gösterilmelidir. Yıkandıktan sonra renk solması gibi bir durumla karşılaşılmayacaktır. Dijital baskı çok fazla emek ve titizlik gerektiren bir baskı çeşididir. Ürün son haline gelene kadar birçok aşamadan geçmektedir ve her aşama, baskıda en iyi sonucu alabilmeye yöneliktir. Kullandığınız kumaşın kalitesi ve bazı teknik özelliklerinin yanı sıra, kullandığınız makine, ön ve son işlem malzemelerinin uygunluğu, desen çalışmasının doğruluğu gibi birçok etken bu sonucu etkileyebilmektedir. Bakım talimatlarına uyulduğunda dijital baskı kumaşlarda renk solması gibi bir durumla karşılaşmazsınız ve severek alıp kullandığınız kumaşlar uzun yıllar boyunca evinize eşlik etmeye devam eder. Son yıllarda çokça tercih edilen dijital baskı kumaşları bilgisayar üzerinde ayarlanan ve istenilen her deseni birebir düz bir kumaşa aktarabildiğimiz bir kumaştır. Tekstil dünyasında artık önemli bir yer kaplamaktadır çünkü hem giyim hem de kumaşlarda seçenekler sonsuzdur. Geleneksel emprime baskısından farkları ise her renk tonunun görülebilmesi, yüksek çözünürlüklü olması ve daha uzun soluklu kullanılabilir olmasıdır. En büyük fark ise emprime baskısının kumaşı tabaka gibi kaplayarak hava geçirgenliğini azaltmasıdır ama dijital baskı kumaşlarında kullanılan organik boyalar sayesinde kumaşın hava alması sağlanmaktadır. Uzun vadede ekonomik olması ve beklenileni fazlasıyla karşılaması nedeniyle en çok tercih edilen baskı türü olmaya ilerlemektedir. Onlarca artı yönünü belirttikten sonra, belki de tek dezavantajın maliyet konusunda yaşandığını söylemeden de geçmeyelim. Emprime baskıda olduğu gibi adedi artırmak maliyetinizi azaltmayacaktır. Her bir baskı için birim fiyat bellidir. Tek bir baskı ya da bin adet baskı, hiç fark etmez. Kullanılan boya miktarı sabittir ve boyaların maliyeti yüksektir. Doğru tercih için Balıklı Sümer’ e gelin hem hesaplı hem de mutlu günlerinize hazırlık yapın.