Çarşaf İçin Hangi Kumaştan Ne Kadar Almalıyım?

Çarşaf İçin Hangi Kumaştan Ne Kadar Almalıyım?

Çarşaf İçin Hangi Kumaştan Ne Kadar Almalıyım?

Bir insanın en rahat olduğu alan yatak odası ve yatağıdır. Bu alanda olabildiğince rahat bir uyku uyumak isterler. Günün yorgunluğundan kurtulmak ve ertesi güne enerji ile başlamak aslında uyuduğumuz uykuya bağlıdır. Bu, büyük ölçüde çarşafların ve nevresimlerin dikildiği kumaşların kalitesine bağlıdır. Hangi malzemelerin en iyi olduğunu ve en eksiksiz dinlenmeyi ve sağlıklı uykuyu sağlayacak nevresimlerin nasıl seçileceğini bulmaya çalışalım. Yatak çarşafları insan vücuduyla doğrudan temas halinde olduğundan, dikildiği kumaşların kalitesine daha yüksek gereksinimler getirilir. Yatağa küçük gelen bir çarşafı çekiştirerek uydurmaya çalışmak oldukça sinir bozucudur. Çarşaflarda ise genellikle en küçük boyutlu yataklar için üretim yapıldığını unutmayın iki kişilik ibaresine değil mutlaka santimetre ölçümlerine bakarak alışveriş yapın.


Çarşaf İçin Hangi Kumaşı Almalıyım?

Çarşaflık kumaş, orta gramajlı, orta kalınlıkta iplikten, yüzeyinde bariz şekilde görülebilen çoğunlukla bezayağı dokumadan dokunmuş pamuklu ve polyester gibi ipliklerden üretilen kumaşlara denir. Pamuklu çarşaf kumaşı da oldukça tercih edilir. Pamuklu kumaşlar nevresim takımlarında en çok tercih edilen kumaşlardandır. Doğal pamuktan üretilmiş olan bu kumaşlar rahat bir uyku için favorilerdendir. İnsan sağlığına zararlı herhangi bir madde içermez. Pamuklu kumaşlarda hava geçirgenliği özelliği vardır. Bu nedenle hem kış aylarında hem de yaz aylarında kullanılması uygundur. Dokuması sık ve ipliği ince olduğundan kumaş yumuşaktır. Nevresim takımları kategorisindeki ürünlerde görebileceğimiz pamuklu kumaşlar, 1 santimetrekare alanda 57 tel sıklığı olacak şekilde dokunur. Yıkama talimatlarına göre yıkandığında, kumaş renkleri uzun süre canlılığını korumaktadır. Terletmeden kullanılabilecek bu nevresim takımlarının tek kötü özelliği fazla kırışabilir bir yapıda olmasıdır. Tabi ki uyuduğumuz alandaki konforumuz bizler için önemlidir. Ama ev hanımlarının dikkat ettiği diğer nokta ise kullanımının ve temizliğinin önemidir.

Saten kumaş diğer kumaş türlerine göre daha parlak, daha narindir. Saten kumaşın kendine has akıcı bir yapısı vardır. Saten kumaşlar, çok ince iplikten 1 santimetrekare alanda 80 – 120 tel arasında iplik bulunacak şekilde üretilir. Bu incelik de kumaşa yumuşak bir doku katar. İnce ipliğin kullanılması ve dokuma sıklığının fazla olmasından dolayı kumaş maliyeti yükselmektedir. Bu nedenle saten kumaş diğer kumaşlara oranla biraz daha maliyetli olacaktır. Saten kumaşlı çarşafın sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Diğer kumaşlara göre biraz daha serin tutma özelliği bulunması sebebiyle daha çok yaz aylarında tercih edilir. Kaygan bir yapısı olan, kullanmayı zorlaştıran, parlak kumaştan üretilmiş olanlarına ipek saten, aynı dokuma sıklığında %100 pamuktan üretilmiş olanlarına da pamuk saten adı verilir. İpek saten kumaşlar, çok hızlı kırıştığı için ipek saten çarşafı ütüleyerek kullanmak uygun olacaktır. Pamuk saten kumaşlar ise ütü istemeyen, terlemeyi önleyen, parlak, narin dokusuyla en kullanışlı ve en çok tercih edilen çarşaf kumaş türü olarak bilinmektedir. Polyester kumaş, kaygan ve parlak bir yapıya sahiptir. Yumuşak bir kumaş olmasına rağmen sentetik olması ile bilinir. Genellikle %50 polyester %50 pamuktan üretilen nevresim takımları çoğunluktadır. Polyester kumaştan üretilen çarşafların fiyatları, diğer kumaş türleriyle üretilen çarşaflara göre oldukça düşüktür. Fazla kırışmadığı için çarşaflarda takımlarında tercih edilmektedir. Sentetik olan bu kumaş nevresim takımları için çok sağlıklı bir kumaş değildir. Bambu kumaş ise hakiki bambudan üretilir. Bambu kumaş nevresim takımı kullanmak isteyenler için maliyet biraz daha artacaktır. Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bu kumaşlar, yumuşak doku ve hava geçirme özelliklerine de sahiptir. Bambu kumaş, diğer kumaşlardan pahalı olduğu için fazla tercih edilmez. Tercih edilen kumaşın maliyeti ev hanımları için belirleyici faktörlerdendir. Bambu kumaş ve saten kumaş daha maliyetli olduğu için fazla tercih edilmeyebilir. Ama yumuşak dokuları sebebiyle de tercih eden insanlar vardır.

Lastikli Çarşaf

Ev tekstili ürünlerinde öne çıkan ürünlerden biri de lastikli çarşaftır. Lastikli çarşaf kullanım özellikleri olarak pratikliği ve ekonomikliği sayesinde sıklıkla tercih edilen bir üründür. Lastikli çarşaf kolay kullanım, kaymazlık özelliği, toplanma veya kırışıklık yapmaması, şık durması önemli bir detaydır. Nevresim takımının çarşafının lastikli olması büyük bir avantajdır. Yatakta toplanma yapmaması, kullanım açısından kolaylık sağlamaktadır.

Çarşaf İçin Kumaş Ölçüleri

Alacağınız yatağın boyutlarına göre çarşaf ölçüleri değişmektedir. Kumaş türleri farklı olsa da hemen hemen ölçüler standarttır. Önemli olan yatağın boyutu olacaktır. Nevresim kumaşları ve bunların ölçüleri ile ilgili bilgi almak için Sümer Balıklı Blog sayfamızı ziyaret edebilirisiniz. Çarşafın yatağa küçük gelmesi rahatsız edici bir durumdur. Sürekli kayan bir çarşaf sizi gece boyu rahatsız edecektir. Bu yüzden ölçüleri iyi bilmek önemlidir. bu durumla uğraşmak istemeyen insanlar lastikli çarşaf tercih ediyorlar. Böylece çarşafın kırışma sorunu olmuyor. Bu durumda ütü sorunu da ortadan kalkıyor. Bu da tabi ki çift kişilik ya da tek kişilik yataklara göre değişmektedir. Önce bir genel nevresim takımı ölçülerine daha sonra çarşaf ölçülerine bakalım. Çift kişilik tam nevresim takımı; 8 metre, tek kişilik tam nevresim takımı; 6 metre kumaş ile dikilir. Ortalama kumaş boyutları çift kişilik 8 metre, tek kişilik 6 metredir.

Standart Yatak Ölçüsü 90x190 ise

Çarşaf ölçüsü 160x240 cm için, 165 cm Poplin Kumaş - Lastikli Çarşaf için 265 cm

Standart Yatak Ölçüsü 160x200 ise

Çarşaf ölçüsü 240x260 cm için, 275 cm Poplin Kumaş

Doğru tercih rahat bir uyku demek. Bu da oldukça mutlu geçen bir gün demek. Kullanacağınız çarşaf için bir kumaştan ne kadar almanız gerektiği işte bu kadar kolay.